Kemikaliefri sanering av vägglöss

Skadesaneringsföretaget Corvara har nu i 1,5 års tid arbetat med att sanera skadedjur I Oskarshall som är det tidigare genomgångsboendet för nyanlända i Jönköping. Efter närmare 200 behandlingar är det nu sanerat och helt fritt från skadedjur. Kommunen hörde av sig till Corvara under våren 2017 och berättade att de misstänkte vägglöss.

Eftersom det var en stor, öppen lokal med enbart skiljeväggar av OSB-skivor och utan tak så har det varit en stor utmaning att bli av med vägglössen då de sprider sig lätt mellan rummen. 

Andreas Johansson, arbetsledare inom flera saneringsområden på Corvara

Detta säger Andreas Johansson som är arbetsledare och arbetar inom flera saneringsområden på Corvara. Under senare tid har han bland annat jobbat intensivt med skadedjurssaneringen och berättar att de insåg när de kom till Oskarshall att ett värmetält var vad som behövdes för att lyckas med den svåra uppgiften.

Så här gick det till:

De började med att sanera i ett av hörnen och har sedan arbetat sig igenom hela byggnaden med värmebehandling dagar och även vissa nätter. Allt ifrån möbler, resväskor och andra textilier till och till och med kylskåp skulle saneras.
- Man kan inte utesluta något i det läget, menar Johansson.

Att sanera lösöre med just värmetält är en modern metod som ökar allt mer. Tidigare använde branschen sig av kemikalier och exempelvis gasbehandlingar för att förgifta skadedjuren, men flera av de äldre metoderna är inte längre tillåtna ur miljö- och hälsosynpunkt.

En smidig och miljövänlig lösning

Eftersom att man med Corroventas värmetält inte använder sig av några kemikalier så är det både en smidig och miljövänlig lösning. Kjell Wallin som är sanerings- och fukttekniker på Corvara nämner en rad fördelar med att sanera med ett värmetält:

Tältet är jättebra, man kan ställa in allt möjligt i tältet och inget förstörs. Det är även helt kemikaliefritt och på grund av den låga ljudnivån kunde vi också ha igång behandlingen under nätter med boende i samma lokal.

Det fanns inget alternativ, behandlingen med värmetältet var klockrent.

Kjell Wallin, Sanerings- och fukttekniker på Corvara

Andreas Johansson menar att man lär sig efterhand att placera sakerna och sensorerna rätt för att få upp temperaturen snabbt. De har även använt sig av till exempel klädhängare och trådbackar för att få den varma luften att cirkulera bättre.

Användarvänligheten är en annan fördel som Johansson och Wallin betonar:
- Det är väldigt smidigt att bära med sig och man klarar av att resa tältet på en person.

Corroventa H4ES

Om produkten H4 ES:

Corroventas metod för skadedjurssanering inkluderar ett högisolerat värmetält där man ställer in möbler och övrigt lösöre. Systemets effektiva värmare höjer temperaturen i tältet och en värmebehandling sker. Det är den höga temperaturen i tältet som sedan tar död på skadedjuren. Metoden är inte bara pålitlig och effektiv när det gäller att uppnå önskat resultat. Hela systemet är även designat för att minimera energiförbrukningen och rationalisera hanteringen till exempel genom automatisering och fjärrstyrning.

Systemet levereras komplett med en H4 ES värmemaskin, med fjärrstyrning via SuperVision®, sensorer och ett isoleringstält med tillhörande isoleringsgolv och tältstativ. Systemet har få komponenter och är därför enkelt att både installera och hantera. Isoleringstältet och dess väska är diskret utformat för största möjliga diskretion mot hotellgäster eller grannar.

Några av fördelarna med saneringssystem H4 ES:

  • Kemikaliefritt
  • Snabb sanering tack vare maskinens double boost-effekt och det högisolerade tältet.
  • Efterkylning: När saneringsprocessen är avslutad, fortsätter fläkten att gå en extra timme för en jämnare temperatursänkning. På så vis skyddas känsliga möbler mot alltför snabbt växlande temperaturskillnad.
  • Värmemaskinen ingår i ES-familjen och går att övervakas på distans med
  • SuperVision®
  • Låg ljudnivå
  • Diskret utformning
  • Ingen risk för att vägglössen sprids till andra rum.

Om Corvara:

Corvara är en av Sveriges ledande aktörer inom skadeservice och sanering med ca 150 medarbetare fördelat på tio kontor över hela landet. Bolaget har en stark specialistkompetens inom verksamhetsområdena: sanering av främst brand- och vattenskador åt fastighetsägare och försäkringsbolag samt fastighetsservice. Corvara ingår tillsammans med sitt systerbolag Crendo Fastighetsförvaltning AB i den skandinaviska koncernen SSG AS.

Läs mer på Corvaras hemsida

Om SuperVision®:

Med SuperVision® styrs, övervakas och mäts saneringsprocessen på distans via datorn, mobilen eller surfplattan. Det innebär att många fler uppdrag kan hanteras samtidigt och teknikern slipper spendera en massa tid på resande fot för att kontrollera processen på plats. SuperVision® ger total kontroll över saneringsprocessen och sparar tid, pengar och miljö samtidigt som saneringsprocessen dokumenteras.

Gå till SUPERVISION®

Frågor eller funderingar?

Ni kan alltid kontakta oss på Corroventa om det är något ni undrar över om våra produkter eller lösningar. Har ni en utmaning med vatten, fukt, lukt, radon eller skadedjur? Hör av er till vårt huvudkontor så hjälper vi er vidare.

Fler kundcase

Inga kundcase hittades