Kemikaliefri sanering av vägglöss
Skadesaneringsföretaget Corvara har nu i 1,5 års tid arbetat med att sanera skadedjur i Oskarshall som är det tidigare genomgångsboendet för nyanlända i Jönköping. Efter närmare 200 behandlingar är det nu sanerat och helt fritt från skadedjur. Kommunen hörde av sig till Corvara under våren 2017 och berättade att de misstänkte vägglöss.
Eftersom det var en stor, öppen lokal med enbart skiljeväggar av OSB-skivor och utan tak så har det varit en stor utmaning att bli av med vägglössen då de sprider sig lätt mellan rummen.
Andreas Johansson, arbetsledare inom flera saneringsområden på Corvara
Detta säger Andreas Johansson som är arbetsledare och arbetar inom flera saneringsområden på Corvara. Under senare tid har han bland annat jobbat intensivt med skadedjurssaneringen och berättar att de insåg när de kom till Oskarshall att ett värmetält var vad som behövdes för att lyckas med den svåra uppgiften.
Så här gick det till:
De började med att sanera i ett av hörnen och har sedan arbetat sig igenom hela byggnaden med värmebehandling dagar och även vissa nätter. Allt ifrån möbler, resväskor och andra textilier till och till och med kylskåp skulle saneras.
- Man kan inte utesluta något i det läget, menar Johansson.
Att sanera lösöre med just värmetält är en modern metod som ökar allt mer. Tidigare använde branschen sig av kemikalier och exempelvis gasbehandlingar för att förgifta skadedjuren, men flera av de äldre metoderna är inte längre tillåtna ur miljö- och hälsosynpunkt.
En smidig och miljövänlig lösning
Eftersom att man med Corroventas värmetält inte använder sig av några kemikalier så är det både en smidig och miljövänlig lösning. Kjell Wallin som är sanerings- och fukttekniker på Corvara nämner en rad fördelar med att sanera med ett värmetält:
Tältet är jättebra, man kan ställa in allt möjligt i tältet och inget förstörs. Det är även helt kemikaliefritt och på grund av den låga ljudnivån kunde vi också ha igång behandlingen under nätter med boende i samma lokal.
Det fanns inget alternativ, behandlingen med värmetältet var klockrent.
Kjell Wallin, Sanerings- och fukttekniker på Corvara
Andreas Johansson menar att man lär sig efterhand att placera sakerna och sensorerna rätt för att få upp temperaturen snabbt. De har även använt sig av till exempel klädhängare och trådbackar för att få den varma luften att cirkulera bättre.
Användarvänligheten är en annan fördel som Johansson och Wallin betonar:
- Det är väldigt smidigt att bära med sig och man klarar av att resa tältet på en person.