Bra klimat i ishallen efter avfuktning

Efter en varm och delvis blöt sommar fick ishockeyklubben Hasle-Løren Ishockey i grannlandet Norge den värsta tänkbara starten på säsongen.

Hallens isyta, som i starten av augusti skulle husera ett ishockeyläger för 70 ivriga hockeyspelare, hade under sommaren lyft sig 15 cm på ena kortsidan och som i sin tur gjorde att sarger blev sneda och porten till ismaskinen stod i fara för att bli förstörd. Den höga luftfuktigheten i ishallen (85 – 90 %RF) hade också lett till svåra svartmögelangrepp på väggar och andra träinstallationer.

Detta föranledde att Oslo kommun valde att stänga ishallen den 2 augusti. Hockeylägret ställdes in och alla lag som skulle starta säsongen i hallen blev förflyttade till andra ishallar i Osloregionen. Kommunen räknade med att hallen återigen skulle stå klar för bruk i slutet av september.

Den 8 augusti startade saneringsarbetet i hallen och Corroventas mobila adsorptionsavfuktare A50 TD2 fick det stora och krävande jobbet med att avfukta ishallen.

Detta är en gammal ishall och vi har haft problem med hög luftfuktighet och att fundamentet har lyft sig tidigare år. Vanligtvis tar vi isen i mitten av april och hockeyverksamheten ligger ”på is” fram till säsongstart i augusti, således har hallen haft en naturlig avfuktning och vädring samt sänkning av fundamentet tidigare år. Med hjälp av A50 TD2 tog det bara knappt en vecka så hade luftfuktigheten i hallen sjunkit ned till runt 60 – 65 %RF och med hjälp av avfuktarens 12 kW extravärmare började fundamentet till isytan sjunka sakta men säkert.

Torbjørn Elshøy, driftchef på Løren Ishalls. 

Vi blev tilldelad sommaris i år och med det varma och fuktiga utomhusklimatet i kombination med ett kallt inomhusklimat klarade vi inte att upprätthålla rätt nivå på avfuktningen, resultatet blev de skador som behövde akuta åtgärder. A50 TD2 från Corroventa har gjort ett fantastiskt jobb med att få ned luftfuktigheten i hallen till önskad nivå samt tillfört den värme som vi behövde för att få fundamentet att sänka sig så att vi kunde lägga ny is.

Torbjørn Elshøy, driftchef på Løren Ishalls. 

Torbjörn berättar vidare att maskinen också kommer helt till sin rätt i den perioden som ny is ska läggas, då de annars har problem med kondens på bland annat plexiglas och generellt väldigt hög luftfuktighet i ishallen. Han trodde inte att avfuktaren skulle klara av att bibehålla den jämna luftfuktigheten och därmed säkerställa att på så kort tid, få ordning på hallen och få alla spelare på is igen den 9 september. ”Hela klubben är otroligt nöjda”, avslutar driftchefen.

7

Om adsorptionsavfuktare A50 TD2

A50 TD2 är en högeffektiv mobil adsorptionsavfuktare som är idealisk vid stora och krävande jobb. Den passar också mycket bra vid avfuktning av större nybyggnationer och renoveringar eller till akuta åtgärder som avfuktning i samband med bränder och översvämningar. A50 TD2 har ett torrluftsflöde på upp till 4300 m3/h och är utrustad med extravärmare. Genom patenterad teknik återvinner A50 TD2 85% av värmen. Maskinen kan placeras både inomhus och utomhus.

 

 

Några av fördelarna med A50 TD2:

  • Idealisk för stora, krävande torkningsjobb samt byggavfuktning
  • Kan lyftas med truck eller kran
  • Enkel uppstart, manövrering och övervakning. Styrs och sköts via touchpanel
  • Energieffektiv: Återvinner 85% av värmen genom patenterad teknik
  • Hög kapacitet – upp till 450 l/dygn

Frågor eller funderingar?

Ni kan alltid kontakta oss på Corroventa om det är något ni undrar över om våra produkter eller lösningar. Har ni en utmaning med vatten, fukt, lukt, radon eller skadedjur? Hör av er till vårt huvudkontor så hjälper vi er vidare.

Fler kundcase