Snabbkurs i fuktteori

 • Vi reder ut begreppet relativ fuktighet

  De flesta vet att luften innehåller fukt men vad betyder egentligen relativ fuktighet?

  Vi börjar med att nämna vad vi känner till om vatten:

  • Vatten väger som allra mest vid 4 °C
  • Vatten förekommer i tre former; fast, flytande eller gasform
  • Vatten finns för det mesta i luft i gasform oavsett temperatur. Man talar då om vattenånga

  Vad betyder då relativ fuktighet och vilken betydelse har det på olika klimat och material? Begreppet relativ fuktighet (RF) definieras följande:

  Den aktuella mängden vattenånga i luften,
  i förhållande till maximalt möjlig mängd vattenånga
  vid bestämd temperatur.

  Vid 100 %RF består luften av maximal mängd vattenånga. Bilderna nedan skildrar olika miljöer. Temperaturen kan vara ungefär densamma men fuktigheten i luften skiljer sig avsevärt. I regnskogen är luften så fuktig att vatten fälls ut i form av dimma. Det är alltså närmare 100 %RF i regnskogen medan det kanske endast är 5-10 %RF i öknen.

  olika klimat regnskog och öken

  Ett annat exempel kan vara att två väldigt olika klimat har samma procent relativa fuktighet men olika temperaturer. Den första bilden nedan visar en dag ute när det har kommit snö, temperaturen kan vara omkring 1 °C med 90 %RF medan den andra bilden visar en tidig morgon med dagg i gräset. Där kan temperaturen ligga på ungefär 10 °C med 90 %RF.

  olika klimat snö och dagg

   klimat kondensRelativ fuktighet (RF) är alltså ett mått på hur mycket vatten som luften innehåller vid en viss temperatur. Vid förändringar i temperatur ändras RF. Ett bra exempel på detta är när det bildas kondens på fönstret; varm inomhusluft kyls ned av fönstret – temperaturen på luften sjunker, RF stiger och når mättnadsånghalten vilket resulterar i att vatten fälls ut i form av kondens.

   

   

   

   

   

  Varför är RF viktigt att förstå?

  När varm luft blir kallare stiger den relativa fuktigheten (RF). För hög RF kan ge upphov till fuktskador.

  På bilden nedan ser vi olika exempel på vid vilken %RF som vissa material tappar kvalitet. Redan vid 5-10 %RF börjar vissa hygroskopiska produkter att klibba som till exempel läkemedel. Vid 50-60 %RF börjar material att rosta och vid 70 %RF kan man förvänta sig mögelangrepp. Därför är det viktigt att tänka på vilket material man har att göra med. En tumregel är att 50 %RF är ett bra klimat för de flesta material. Det känns även behagligt för människor och djur. Men det är sällan man uppnår 50 %RF, på de flesta orter ligger medelvärdet för året på ca 80 %RF. Inte heller i kalla klimat försvinner den höga relativa fuktigheten. Den kan dessutom vara lika hög sommar som vinter.

  skala av relativ fuktighet

   

  Vill du lära dig mer om avfuktning? Anmäl dig till ett av våra seminarier inom Corroventa Academy eller kontakta oss så berättar vi mer.